OCD hos børn og unge

OCD er en forkortelse som dækker over det engelske begreb Obsessive Compulsive Disorder.

Når man har OCD, så lider man enten af tvangsprægede tanker eller tvangsprægede handlinger, men oftest er det begge dele.

Tvangstanker

Tvangstankerne opleves som tilbagevendende tanker, impulser, idéer og/eller billeder, som er svære eller umulige at ignorere.

Dermed øges ens angstniveau, så man bliver bange og utilpas.

Tankerne er svære at slippe og dukker op igen og igen.

Oftest bliver de ved indtil det ubehag de igangsætter neutraliseres, hvilket gøres ved at udføre en bestemt tvangshandling.

Tvangstanker hos yngre børn

Hos yngre børn er tvangstankerne ikke altid bevidste, hvormed der her mere kan være tale om en følelse af indre ubehag, og en følelse af at noget føles ’forkert’, hvor en given tvangshandling gør at ubehaget eller følelsen forsvinder.

Tvangshandlinger

Ved en tvangshandling føler man sig nødsaget til at gøre noget bestemt, på en bestemt måde eller et bestemt antal gange.

Hvis man fx får en tvangstanke der omhandler at man har fået bakterier på hænderne (tvangstanke), og et stærkt forbundet ubehag med at man kan blive syg af bakterier, så skal man vaske hænderne (tvangshandling) på en bestemt måde, eller i lang nok tid, til at ubehaget sænkes (ubehag neutraliseres).

Kortvarig lindring

Tvangshandlingerne reducerer dog kun ubehaget kortvarigt, og dermed opstår en ond cirkel, hvor barnet eller den unge, føler sig nødsaget til at udføre tvangshandlingen oftere og i længere tid, førend de oplever den samme oprindelige angstdæmpende effekt.

Kun fantasien sætter grænser for tvangssymptomerne, hvor indholdet både kan være af seksuel og aggressiv karakter, hvor der ofte ses og beskrives stor skyld og skam, samt en tvivl på hvorvidt man har gjort noget eller ej.

Psykoedukation og normalisering er dermed en vigtig del af den indledende del af et behandlingsforløb.

Håndbog til forældre med OCD børn

Når dit barn har OCD - en forældrehåndbog

Når dit barn har OCD – en forældrehåndbog

Tolstrup, M. & Reinholdt-Dunne, M. L. (2020).

Som forælder til et barn med OCD, kan afmagten føles altoverskyggende. I denne bog bliver du klogere på hvordan OCD hos børn og unge ser ud, samt de forskellige behandlingsformat, såvel hvad du som forælder med fordel kan gøre/mindre af.